Sunday, August 14, 2011

heading to sri buana clinic to check my mystery disease.hahaha.ya Allah,hanya kepadamu aku berserah.

Wednesday, August 10, 2011

Ohh keputusan (~..~)

Assalamualaikum semua....



keputusan ohh keputusan,kenapa kau belum keluaq keluaq lagi ni!!!dah teketaq lutuq ni haa..
dulu dulu kan time skolah menengah,after habis jer exam for final year,kitorang dibenarkan pulang ke kampung halaman.almaklumlah skolah berasmara kan ehh? silap berasrama kan.happy lah nk balik rumah.pastu result exam pihak skolah akan hantar kat rumah.melalui post.



pastukan nak dijadikan ceghite,tadikan HAHAHAHAHAHAHA..(gelak luu).tadikan aku bangun pukul 12 tengahari selepas bersahur pada pukul 4.30 pagi.lama gilaaaaaa aku tidur.begitulah rutin seharian aku.okies,sambung balik..bangun bangun jer aku dengar motor pakcik posmen datang.dari jauh dengar ni.dengan sepantas kilat aku cakap " POSMEN,RESULT AKU!! "


aku pon dengan bergegas menyarung selipar cap jepun lalu menuju ke mailbox depan rumah aku.aku buka mailbox tu,ahhrgh,susah dibuka pulak dah petisurat inih.akhirnya,berjaya jugak aku buka pastu dengan sepantas kilat mengambil surat itu.disangkakan hujan di malam hari rupanya hujan di siang siang hari lagi..pffttt...SURAT BIL ASTRO RUPENYE...


moral disini ::

1) jangan terlalu excited lebih apabila pakcik posmen datang.kadang kadang pakcik posmen ini membawa berita yang tidak bagus (salahkan pakcik posmen!!!)


2) kau hengat egypt ngan malaysia ni dekat ke haaa?????aku nak gelak kejap.HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA....jenuh ler si Rania coordinator faculty aku mengenpost satu satu result exam kitorang.nak nak berjuta juta kos nk hantar melalui post.dah la satu keping kertas aku hantar melalui DHL aritu dah dekat ngan 400 Egyptian Pound KOtt!!ni satu class aku ada 67 orang.bengkrup ler faculty aku.nanti for 2nd year dh tak jadi 8000 usd dh yuran.lipat dua haha.kalau nk penghantaran result melalui post lah =..=


3) dunia semakin moden.wakk luuu nak guna post post bagai.email melalui internet sudeh result tu.( tapi mmg coordinator aku cakap nk email pon,tapi kan kenapa kau excited lebih mase pakcik posmen tu datang?) tepuk dada tanya selera nk berbuka dgn apekah petang inih haha.







                     venue: living room
                     mood: senak perut fikirkan result exam =..=
                               ( doakan sayaaaa....wuwuwuwu )










wednesday

                                                                                                                                                                                                      While you scream at your woman, there’s a man wishing he could whisper in her ears. While you humiliate, offend and Insult her, there’s a man wanting to remind her how wonderful and beautiful she is. While you hurt her, there’s a man wishing he could take her pain away. While you make her cry, there’s a man wanting to steal smiles from her…
                                                                                                                                                                                                                         
                 
 
 
 

Tuesday, August 2, 2011

ramadhan =))

Assalamualaikum =D



Selamat menjalani ibadat puasa everyone.Teringat time aku puasa kat Egypt last year.Tahun ni aku balik puasa dan beraya kat malaysia.Act banyak perbezaan berpuasa dan beraya di perantauan ye kawan-kawan.                                                                  

Scrollkan mouse or touchpad anda kebawah sekarang =) :


Puasa di Egypt   :

1) dapat berpuasa dan berbuka dengan kawan-kawan (housemates aku ada 10 orang!!)


2) dapat masak dengan partner masing-masing.main tibai jer masak aku ngan partner aku.salah satu menu yang kitorang masak yang membuatkan housemates aku menangis x henti henti+saliva keluar x henti henti+keluar masuk toilet+membuatkan nasi telan ke oesophagus dengan cepatnya adalah aku dan partner aku masak AYAM MASAK LEMAK CILI API BERASAP TELINGA aku namakan.naseb lah kawan ;)


3)sahur pukul 1.30 pagi babe sebab subuh pukul 3.00 pagi babe.seronookkkk!!!!kitorang x tido..terus tunggu sampai sahur..


4) pegi semayang terawih ngan kawan-kawan kat masjid dekat rumah..pegi jalan kaki dengan pakai kain semayang siap.orang arab semayang pakai jubah jee,kitorang yang pakai kain semayang yg kaler putih tu.diorang tengok pelik giler kat kitorang.dah laa lintas jalan ramai ramai dengan pakai kain semayang putih tu,dah macam hantu sorang sorang haha. 


5) kalau keluar rumah pi beli barang dapur pastu lalu tepi masjid ker,tepi jalan2 ker.orang arab yang baik hati lagi pemurah cheehhh akan bagi makanan percuma.kira macam sedekah diorang lah..dalam plastic bag tu ada sekotak jus,roti dan kurma.diorang tersangatlah comeelll...


6)kalau x nak berbuka kat rumah,malas nak masak ker..bolehlah berbuka d masjid.kat masjid tu orang arab dh sediakan makanan untuk sape sape jemaah yang nk berbuka kat masjid tu.makanan diorang pon orite gak,nasi ngan ayam bakar berempah..sedaappp!!!


7) kat sana ade air tebu jugak tau..sangat fresh okey air tebu die..x perlu tambah gula sememangnya sudah manis. 


8) mendapat jemputan berbuka puasa dari akak akak senior.akak akak medic kat sana tersangatlah baik okey.rindu sama itu akak akak cairo uni.sebelum kitorang berbuka,diorang akan bagi tazkirah dan baca al-quran ramai ramai.after berbuka,ade game pulak.serroonoookk!!!!(dapat hadiah drpd akak akak cairo uni iaitu handmade ball keychain)


GENG GENG RABAAH 



                                                



selamat berbuka kawan kawan
semoga ramadhan kali ini membawa berkat dalam hidup  kita ameen.....                                         

Saturday, July 9, 2011

pretty or beautiful?

  Assalamualaikum =)





mase form 3 dulukan *kalau tak silap* cikgu english aku , Miss norma (eish..rindu kat die,my feberet teacher wooh :3) pernah cakap pasal beautiful . masa tu dalam kelas , sebab paaaaaaaling tinggi normal , kene duduk paling depan lah kan haha.OkiesOkies, sambung sambung .  mane tadi? haaa , duduk depan . mase tu Miss Norma ni pun cakap la..

"do you know what is 'beautiful'? "

mase tu tak silap , ade je la classmate aku cakap

 "cantik la teacher . omputeh kate cantik tu 'beautiful' "

pastu Miss norma senyum (dalam hati "budak ni nak kene penampor ni!"). dia tanye lagi kat semua 

"what is meant by 'pretty' then? "

semua senyap . mase tu terpikir laa jugak . ape beza 'pretty' ngan 'beautiful' hah? dalam mase senyap senyap tu ,Miss Norma pandang kat aku . *naseb lerr , sape suh duk depan*

Miss Norma :"yes Razan, do you know what is the difference?"
Aku :Ohh shhiittt!!kenapa aku?tsk tsk

kantoi taktau lertu ! plus nerbes x tentu pasal..haa laa kalau jawab salah malu satu kelas ngan budak2 laki duk gelak gelak.dah laa dalam kelas aku tu aku lah trsangat *over* excited kalau nk jawab soalan english ni.setiap kali Miss Norma suh volunteer sapa yang nak tolong bacakan jawapan masa buat latihan..dak2 laki kelas aku duk laung laung # razan teacher razan teacher #.(rindu la pulak aku kat depa sume ni.tang mana lah kome belajor skang ha..).kome ingt aku ni pembaca berita kah?cikadak betul(?!)hahaha .berbalik kepada cerita asal.. raba raba aku dictionary bawah meja . tak sempat ambik lagi , Miss Norma cakap .

"you dont have to look into the dictionary to find the meaning . think ."

macam biasa , sengih macam kerang x berapa nak busuk haha , buat mata mintak kesian bila tak tahu jawapan . 
Miss norma sengih , terus pandang balik kat satu kelas , lepas tu dia explain. (these are not her exact words . samar samar sikit . ade yang ingat , tapi touch up bagi ayat ni cantik sikit lagi . teehee :D)

Miss Norma said :

"pretty is just on the outside . you can say actresses are pretty , brides are pretty , etc etc . but beautiful , it is when that particular someone is pretty from the inside and outside , or just from the inside , it doesnt matter . like , someone can look beautiful , eventhough she is dark skinned with meesed up hair , when she's being kind to children , respect the adults or even  smiles , sincerely from heart . sometimes even a stranger can look so beautiful when she/he smiles for no reason to others  , eventhough she/he smiles with two teeth on the front missing . 
even the ugliest people can sometimes look beautiful when they smile sincerely .
but people with pretty face and 'ugly' heart , can never do anything to make them actually 
be 'beautiful' . let alone being looked as beautiful . so , that's the difference between pretty and beautiful"


kalau ikut pandangan sendiri , friendship tu pun kira beautiful , love to our parents , memang sangat sangatlah beautiful . dan cinta kita pada Allah pun , sememangnya tak dapat dinafikan 'beautiful' .Tak ada perasaan lain yang lagi 'beautiful' dari sayang pada seseorang kerana Allah dan sayang pada Allah itu sendiri . tak payah pakai makeup tebal tebal , kasut dua tiga kaki heels , pakai baju ngerlip ngerlip pun boleh dapat rasa jadi beautiful , bila kita menzahirkan kasih sayang Allah tu sendiri dalam hati, kan? free of charge kot ! seee . it's sooo easy to be beautiful . duit tak bazir , masa pun termanfaat , hati pun senang! kan kan? ;D

jadi , pilihlah nak jadi 'pretty' ke nak jadi 'beautiful' . =D

macam matlutfi youtuber tu cakap , ramai orang boleh jadi cantik dengan muka. 
tapi berapa ramai orang yang boleh jadi cantik dengan perangai ?
sooo,fikir fikirkanlah........
p/s: YES!!!lagi satu paper nak habis exam...tak sabarnyeee nak habis exam..nak pi shopping!!!! *arabic language* one more...





BYE BYE BYE

Wednesday, July 6, 2011

betul betul 7 july ahaha

salam semua


akibat terlalu excited disebabkan birthday aku arini...dah terupdate awal 10 minit,tp tarikh still 6 july..heish...nak jugak tertera tarikh 7 july kt entry,update laa haa sekali lagi tanpa segan silu..(?!)



btw,aku punye birthday on 7 july not 6 july okies..aku tau kome sume x kesah bila tarikh akunye birthday,tapi dan tapi dan tapi ,aku kesah sgt tarikh birthday aku bila...diam mah haha!!!


Walaupun hari jadi dikatakan hari dimana emak kita bertarung nyawa untuk melahirkan kita,tapi pandanglah ia daripada sudut positif dimana mak dan ayah kita menitis air mata tanda bersyukur kita dilahirkan di dunia ini..and yes!thank you mama dan abah,sesungguhnya aku berbangga dilahirkan sebagai SITI RAZAN RAMLI... ^_^

ps:thank you kepada semua yang wish untuk diri ini...terharu sesangat...tssktssk T_T


party =)

Assalamualaikum...


Macam jarang gila aku berblog sekarang nih..kihkih..bukan macam lagi dah, tapi memang..bukannya apa busy final exam sekarang nih,lame pulak tuh exam aku.. sebulan jer pon terpaksa berjuang haha..habis kental jiwa raga..nih pun still ada 2 paper..nasib lah badan..redah tetap redah..teheee..Dengan rasa tak berapa nak segan silunya arini iaitu tanggal 7 july my burfday yossh....nganga mulut tutup mulut dah 19 tahun umur aku...tak sangka cepat betul aku membesar..haha..tambah2 lagi cepat bila makan tak hengat dunia..(act dlm process nk kurus sebenarnya.nak balik malaysia lah katakan ..kenalah kurus!!!!)


So,walaupun dah besar panjang, celebrate tetap celebrate..bersederhana sahaja..tapi,bagi aku dah macam party yg besor punyer even kitorang still exam lagi..thank you so much to my housemate kat egypt nih coz de all memang the bestlah.. sentiasa berada disisi aku memandangkan aku jauh dengan family..sedih hati den nih haa,dah laa last year x celebrate ngan family coz dh datang egypt..lagi sekali sambut haa kat egypt ni pulak..agak2 bila laa aku nk celebrate kat malaysia ni haa..asyik exam jer bulan july tu..*sigh*....tapi itukan small matter,alarh itu perangai budak kecik kot nak majok tak sambut burfday ngan family..u still ade kawan2 yg sentiasa hiburkan hati..bersyukur la sikit!!.kekeke..tak macho lahkan...dah 19 tahun babe 1.9.TAHUN.A.H.A.K.S?

pap pap pap..menu birthday girl arini ialah jengjengjengs????


seperti biasa adat celebrate birthday iaitu CHOCOLATE CAKE YUMMY TERHEBAT LAGI JUICY

         lagi dan lagi PIZZA MASTER TERBAIK DARI EGYPT BUY ONE FREE ONE HAHA

                   dan lagi sekali MANISAN TERBAIK DARI TSEPPAS GENENA MALL 

semestinya 7 UP and PEPSI pelega anak tekak haha?


act x berapa nk amik gambar sgt..semua orang berkedudukan tidak berapa nak menutup aurat haha...sempat ambik gambor kek jer..hehehe ...btw,thanks a lot to my besties bcoz celebratekan birthday kitew....love u guys forever....kehkehkeh




 thanks zue coz hadiahkan gambar diatas.lawa lawa..thumb up peace yaw!!!



 19 tahun sudeyh..tsk tsk =)




BYE BYE

hEpY BiRthDay tO Meeeee... 

Monday, June 20, 2011

suju =)

Assalamualaikum and Hi



happy monday everyone!!terasa senget sedikit selepas selesai menduduki exam untuk paper pertama...Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar...terus laju jer bukak lappy kawan aku tengok video2 suju a.k.a super junior..aku cinta sama itu suju.!

kehandsoman diaorang sangat memukau hati sampai x tido pon x pe duk tengok diaorang haha..
i fell love in with super junior now!!!!!




can I have a hot Korean boyfriend, tall with extra whipped cream?







otograf pelisss?????






olololo..tomeyynyee..ahaks





i loikee thee mossttt!!!
COMELL DUHH =D




my lil cute ryewook oppa.kau hado?




boleh bawak pengsan ngan depa semua ni..nak terbang ke korea sekarang jugak!!!!!!
*dlm mimpe jelah*


okies,cukup korea cukup....x nak gundah gulanakan hati aku..kalau duk tenung depa sume ni..maknanya x buat keje lah dibuatnya..nak bersiap2 nak pi *partay* doctor aku yang nk pindah ke qatar..

BYE BYE =D

Tuesday, June 7, 2011

GooD LucK

Assalamualaikum and Hi =D



Exam dh dekat...tapi sempat lagi update blog...weee.asyik duk ngadap buku act tak syok jugak..kenalah berehat dengan mengonline sekejap duakejap..=))

aku start exam 18/6/2011 ni,medic student start exam 11/6/2011..so.aku nak wish happy menduduki exam u ols..buat yang terbaik.=)..banggakan makbapak=)..ceeiwaah macamlah aku tak exam.tak lah!!aku pon wish kat diri aku sendiri jugak lah..heuheu


good luck everyone!!

apabila exam muncul,muka peliks akan menjelma.hah hah hah



bye bye =D





Sunday, May 29, 2011

Unexpected!!

Assalamualaikum and Hi =D


Happy Sunday Everyone!!harini aku x nk continue pasal Bachelor Of Dental n Surgery tu Ok...x de mood r nk bincang2 pasal tu sebab x de bahan...gambar still dlm fon x upload dlm lappy lagi..harini aku baru habis last practical exam for computer science..alhamdulillah berjalan dgn lancar.=)
nanti mood aku datang balik baru aku continue akunya ceritatera itu okies bebeh??

Itu hari aku pegi buat visa kat gawazat(tempat wat visa kt Egypt)..tp visa bukannya boleh buat lagi pon.ramai gila babi orang..beratur panjang kalah keretapi..aku blah awal lagi x sanggup beratur panjang..nk dijadikan cerita..dalam perjalanan aku nk ke gawazat tu,bas yg aku naik tu berhenti jauh sgt2 ngan gawazat tu.so,kitorang jalanlah dgn kaki haha.letih x yah cakap dgn cuaca panas macam ARGHHH!!!dalam perjalan nk ke gawazat tu....................

AKU SELISIH DENGAN BJ a.k.a my dream boy !!!!!omaigod...jantung aku x yah cakap ah dupdapdupdap...nak tercabut jantung aku ase..act,aku x perasan pon BJ..dia jalan belakang kawan dia....lepas aku kenalpasti betul2,memang sah lah dia!!!!..tapi aku buat2 cool jer..kenapala aku x tegur or pegang tangan dia pastu jerit kat dia AKU SUKA KAT KAU LAAA BODOH SUDAH LAMA AKU SUKA KAT KAU KENAPA KAU X PERASAN HAH!!!sabo jelah..


dah selisih barulah menyesal..kenapa aku x buat ini lah..buat itulah..isk isk isk..pergghhh..handsome tahaaapppp gila wehh!!!kenapa aku x bertentang mata ngan dia?dari mata turun ke hati rite rite?heuheuheu..tuk mengelakkan maksiat laa wehh..tapi,dia tahu x aku suka kt dia..maybe dia x perasan pon dgn kewujudan aku ataupon perlu aku cakap kat dia yg aku ni suka kat dia..tapi macam haram melampau jer perigi mencari timba...

Hermmm...jodoh x kemana laa weh..kalau dia la jodoh aku x lari kemana jugak....heuheu

wish dpt terserempak pulak ngan dia...kalau dia tahu sebelum FB aku kena hack aku duk stalk everyday dia nya FB,mesti terharu nk nangis kan dia??tsk tsk

Okies,for the next entry aku smbung balik pasal Bachelor Of Dental tu..tapi x janji la weh kot2 aku terserempak ngan si BJ ni pastu nk tulis kt blog yg aku dh luahkan perasaan aku kt dia ke.....perahsannya dia ni haha!!!


BYE BYE BYE =D







Tuesday, May 24, 2011

Bachelor Of Dental And Surgery Of Al-Azhar University

Assalamualaikum and Hi =D



tsk tsk tsk,masih hidup lagi rupanya belog aku nih.sudah lama aku tidak mengupdate belog akibat daripada exam yg muncul dengan tiba2.haha.act arini aku last final exam for physics practical.alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar dengan izinNYA.Lagi 3 practical exam belum muncul.masih menunggu terasa tidak sabar untuk membaham kertas2 yg nk diisi dan menjawab bertubi-tubi oral exam.haha
Okies,disini sebenarnya lama dah aku nk update pasal tajuk ni.just list kt notes je.so,arini berkesampaian jugak aku update pasal ni.FYI,result SPM dh kuar 3 bula lepas rite?so,oleh itu ramai lah student duk confuse aku nk g mana.matrik ker masuk ipta ker pegi overthesea ker?Kepada lepasan SPM,jangan gundah gulana ya.sapa2 yg berminat untuk belajar di mesir dlm bidang pergigian terutama di Al-Azhar Universiti.Meh2 sini akak cite sikit2 pasal Bachelor Of Dntal And Surgery Of Al-Azhar University nih.
  


MALAYSIAN DENTAL PROGRAM 

FYI,tempoh pengajian untuk Bachelor Of Dentistry ni mengambil masa selama 5 tahun.satu tahun untuk persediaan dan empat tahun pengajian+practical



TAHUN PERSEDIAAN (PREPARATORY YEAR)
 
 
subjek untuk tahun persediaan ialah :
 
 
 
FIRST SEMESTER 
 
ORGANIC CHEMISTRY A
GENERAL PHYSICS A
BOTANY AND GENETICS A
ZOOLOGY
ENGLISH LANGUAGE A
COMPUTER SCIENCE A
CREED AND ETHICS
QURAN A
BAHASA ARAB A


 
SECOND SEMESTER
 
INORGANIC CHEMISTRY B
GENERAL PHYSICS B
BOTANY AND GENETICS B
ENGLISH LANGUAGE B
COMPUTER SCIENCE B
FIQH
QURAN B
BAHASA ARAB B
 
 
 
Biasanya kuliah akan start dalam akhir bulan sembilan.kepada lepasan SPM yg sgt2 berminat untuk menyambung pelajaran dlm jurusan pergigian,jangan lepaskan peluang anda.Realisasikan Impian Anda.zaman sekarang,kita kena belajar jurusan yg betul2 kita minat.jangan seksakan hidup kita dengan belajar yg kita x minat.hanya mensia2kan masa kita saja.
 
 
aku sempat snap gambar2 kt faculty tp aku pinjam lappy kawan untuk update belog.so,x sempat nk copy.gambar faculty nanti aku update di lain entry okies.
 
 
Act banyak lagi aku nk kongsi dgn kome sekalian.tp aku tersangat2 lah lapar sewaktu menulis entry ini.So,aku nk pi menternak lemak ngan kawan2 di Tom Yam restaurant a.k.a chef amal tarmizi hanyamemasakdidapurumahaku.HAHA
 
 
 
bye2.to be continue........... 
 
=)
 
 
 



 

Friday, May 6, 2011

Lets Check It Out =)

Assalamulaikum and Hi =D


Froiday-Froiday sume!!OK,arini aku nak kongsi sama u ols sekalian beberapa tips yang sangat berguna untuk diaplikasikan dalam kehidupan seharian.Scrollkan mouse anda or touchpad anda kebawah.Terima kasih!!


yang pertama...dipersilakan......


NOMBOR 1 :

CARA2 UNTUK MENGHILANGKAN JERAWAT

  • gunakan cream jerawat/cuci muka yang mengandungi Benzoyl Peroxides.Haa.korang bolehlah pegi supermarket godek2 belakang botol pencuci muka tu zoom in yang ada tertulis Benzoyl Peroxides.Benzoyl Peroxides adalah satu bahan chemical yang boleh menghapuskan segala jenis kotoran yang ada pada muka kita.

  • Penggunaan bahan penjagaan rambut berminyak perlu dielakkan.Kenapa perlu dielakkan?sebab muka kitakan paling dekat ngan rambut.So,korang kena jaga rambut korang jangan bagi terkena muka.salah satu faktor yang membolehkan jerawat tumbuh adalah akibat daripada penjagaan rambut yang tidak terurus.

  • ikat rambut ketika tidur supaya tidak menutup muka.for boys,kalau rambut panjang kat depan tu,bolehlah pakai scarf rambut or kopiah masa tidur.Kopiah pakai masa tidur.(what theee?).OK,aku tau la cousin aku pernah buat.cousin aku sorang ni memang jaga ah muka dia.kalah perempuan.kulit dia fuhfuhh macam artis korea.dah la muka ala2 K-pop gitu.sorry,bukan K-pop malaysian wanna be tuh!.geli2.aku tengok cousin aku pakai kopiah masa tidur dalam hati cakap.Asal la mamat ni tidur pon pakai kopiah,solat wajib pon tak cukup!haha.penjagaan muka semata-mata.

CARA2 UNTUK MENGHILANGKAN RAMBUT BERMINYAK(GREASY HAIR)

  • gunakan shampoo yang mengandungi pH neutral.pegi giant or watsons or supermarket berdekatan,cari sampai dapat shampoo yang tertulis kat belakang botol tu pH neutral.ambik terus ke cashier.sapa2 yang rasa rambut dia berminyaklah.
  •  jangan shampoo terlalu lama okies.jangan duk menggatal shampoo duatiga empatpoloh kali.dulu2 zaman aku kecik2,sekali aku mandi,sekerat botol shampoo habis.mana tidaknye,shampoo berpuluh kali.nak bagi rambut bau wangilah lembutlah.macam2!! dah besar dan beratus botol shampoo dah habis baru aku tau just perlu guna a small amount of shampoo dan jangan shampoo terlalu lama.terima kasih google kerana mentahukan aku~heh heh heh


  • gunakan sikat rambut yang bergigi jarang.jangan yang bergigi tidak jarang ok.minyak tidak akan senang melekat kalau kita guna sikat rambut yang bergigi jarang.senang pon senang nak sikat rambut.hehehehe

  •  lakukan hairmask hanya di bahagian akar rambut sahaja.Bagi yang nak pakai hairmask,jangan kasi sampai hujung/pangkal jalan eh silap pangkal rambut,nanti rambut korang senang sangat untuk berminyak.memang rimaslah kalau rambut kita berminyak.kalau berminyak saja x pelahkan,bolehlah menyamar kalau orang tanya dah mandi kah?dah dah,tengok rambut pon dah basah.HAHA.ni minyak lah mangkuk!ni siap ngan bau pon ada.rambut kita act mudah sgt nak berbau,kalau x shampoo duatiga hari,dah masai + bau yang agak menyelerakan lah.

  • sapukan conditioner di hujung rambut secara rutin.jangan kasi sampai akar rambut tau.act, akar rambut kita senang sangat2 nak mengeluarkan minyak cap buruh tu.terlalu banyak menngunakan conditioner+ overdose sampai ke akar rambut boleh menyebabkan rambut x sihat dan minyak terkumpul dengan suka+bahagianya.


  • gunakan product yang  mengandungi sulphur Amino Acid,Zinc & Vit B6.sekarang jugak pegi supermarket berdekatan cari product yang ada bebenda tersebut.kepada  rambut yang mudah berminyak sampai kalau mak kat dapur nak memasak x de minyak boleh perah rambut kasi minyak  kat mak suh goreng ikan.

 CARA2 UNTUK MEMUTIHKAN KETIAK/UNDERARMS

adakah korang mempunyai ketiak yang agak hitam kalernya?jangan runsing,jangan gundah gulana.ada caranya yang boleh memutihkan ketiak anda itu.jangan malu jangan segan,follow tips di bawah ini.buat dalam seminggu dua or tiga kali.InsyaAllah,lama kelamaan putihlah ketiak anda.sapa x suka ketiak putih!!kalau pakai seksi2 pon x malu cikit,x kan happy kalau tengok ketiak korang putih berseri =)

BAHAN:kunyit,limau nipis dan timun batang

CARA2:

1.perahkan asam limau dalam mangkuk


2.timun kena blend sampai hancur.


3.tumbuk kunyit kasi lumat


4.campur dan gaulkan bahan no 1,2 dan 3 itu tadi hingga sekata


5.sapukan bahan no 4 tadi pada bahagian ketiak yang hangit itu.HAHA.biarkan selama 20 minit lepas tu bilas denga air suam-suam kuku.






 dapat x kawan2?just nak kongsi2 serba sedikit tips manalah tahu amat berguna untuk korang semua.Oh,sebelum terlupa satu lagi tips yang korang boleh ikut.kalau korang nak mengelakkan drpd bibir korang kering.sebelum korang nak tidur,korang berus gigi dulukan?bagus2.after korang berus gigi tu,korang berus korangnya bibir.jangan guna toothpaste ok.just berus je.tujuan berus bibir ni untuk menghapuskan sel2 mati yang ada kat bibir korang tu.sel2 mati tulah boleh menyebabkan bibir kering dan boleh terkoyak dan mendarahkan bibir korang.

SELAMAT MENCUBA DAN BERAMALSEMUA =D



 

Wednesday, May 4, 2011

Tips Kesihatan

Assalamualaikum dan selamat pagi semua =D




Okies,sempena hari ini hari rabu,class start pukul 11 a.m sampai 3 p.m,hari ni ada dua lectures jer iaitu English dental Anatomy dan Fiqh.Subject yang tidak memberatkan otak untuk berfikir,masuk class just tadah telinga jer.heuheuheu.Aku dengor jer Doc duk membebel,malas nak salin2.Dah ada notes pon.leceh betul,ni bukan leceh namanya,ni PEMALAS namanya.tampor cikit!!

Sempena mempunyai masa yang agak panjang nak tunggu pegi class,aku nak kongsi serba sedikit lah pasal tips kesihatan ni.Bukan ape,kita tengok sekarang anak2 dara kita ni tidak menitikberatkan tentang penjagaan hygine.kalau nak kuar pegi class pon cuma sapu bedak nipis2 n then blah pegi class,Hey3! Mana moisturiser?mane foundation?mana lips balm?mana lotion?mana perfume?OK sudah..kita as a girl perlulah menjaga muka kita supaya nampak lebih comel dan bersih dan gorgeous.hek eleh,leceh aa pakai bebenda tu,kalau hodoh,hodoh situ laah!!OK fine..sapa yang nak kawan nga kita kalau muka macam susu basi,dengan bibir keringnya,kulit kusam.mata macam baru lepas bangun tido.Bagi akulah,dengan bebenda yang aku sebut tadilah yang boleh menampakkan muka kita lain drpd yang lain.Memanglah sesetengah orang tu natural beauty,x pakai make up pon dh nampak macam artis,kulit gebu,bibir merah merekah macam delima
.Tapi,bagaimana pula dgn org yg tidak natural beauty macam aku??Haa,dengan bermake uplah boleh mengedit muka kita supaya nampak lebih berseri.


Usaha Tangga Kejayaan.Frasa ini memang famous.So,apa kata kita adaptasikan Frasa ini bukan saja untuk digunakan dalam ilmu pendidikan,tapi,digunakaan dalam ilmu kecantikan.Kita berusaha untuk melawakan mencantikkan mengorgeouskan muka dan diri kita,Tapi ingat,jangan sampai mengubah ciptaan Ilahi pula ya,itu kira berdosa besar aa..just sekadar untuk meyakinkan diri kita berhadapan dengan masyarakat je terutamanya family,kawan2,pakwe kita dan sebagainya..


hah?sudah pukul 10.15 a.m???aku tidak bersiap lagi untuk ke class!!Ok kawan2,aku nk pegi bersiap.jumpa dilain entry okies.


Bye bye =D

Tuesday, May 3, 2011

PEDAS LAGI HOT!

Assalamualaikum =)


Setelah sekian lama tidak menghupdate blog,agak sibuk kebelakangan ini dengan aktiviti yang sangatlah berfaedah sehingga terlupa untuk menghupdate serba sedikit cerita2 yang boleh menggerakkan neuron2 otak kamu sekalian.OK baiklah.....

Beberapa minit yang lalu,perut aku telah diisi dengan nasi dan berlaukkan ayam pedas yang sangat pedas lagi hot okies.X tipu.berhasap telinga aku dibuatnya.Memang padanlah kan Si pembuatnya Amal Tarmizi yang lagi comel yang berasal dari negeri utara kedah yang sememangnya penggemar masakan PEDAS.Jangan maen2.Kepedasan dia x tipu langsung.OK,imagine korang makan 10 biji lada burung tanpa di masak,fresh2.tsk tsk.(berair mata mak nak)T_____T

Tapi dan tapi dan tapi,podas2 pon best woi..wa salute sama itu Amal Tarmizi..Dalam rumah aku dialah yang paling handal membuat Ayam Masak Pedas Lagi Hot Lagi Berasap Telinga aku namakan..masih single orangnya =) coverline coverline.HAKHAKHAK


Okies,nak guling2 sat,pastu nak baca notes computer science,lusa kita exam tau.Exam?bunyi macam seram jer...X delah exam sgt pon juz quiz2 manja gitew.....manja2 pon 10% masuk markah untuk final KOT.

STUDY HARD PLAY PON HARD JUGAK.

BYE2
gud nite semua =D

Sunday, April 24, 2011

Cuti lagi??

Assalamualaikum...


Cuti lagi?yess.lagi dua kali cuti yer.Act arini cuti sempena Easter Day kt Egypt ni.Dengar kate esok pon cuti jugak.So,campur tolak bahagi darab sumer 4 hari lah aku cuti untuk minggu ni.Jumaat, kelmarin hari ni dan esok.Hermm,dua hari lepas dh bazirkan begitu saje cuti aku dgn membuat Ass.huheho :p


Okies,semua nak tahukan ape tu Easter Day??ape tu ape tu.Haa nk habaq mai Easter Day ni cuti sempena perayaan untuk org Kristian kt Egypt ni.Org cakap laa org kristian buang jin jin diorang waktu inilah.Pastu akak2 senior pesan jangan keluar umah untuk menghindari dari terkena jin yg dibuang oleh kristian ni.Nak percaya ke tak x tahulah?kawan aku dh belambak kuar pon.Dengan Bertawakal kpd Allah sajalah. :)


Sempena cuti hari inih,aku telah melangsaikan hutang aku dengan Dokturah Botany aku iaitu telah menyiapkan nota Botany practical.hekhek.Happy Happy :)
Act notes yg aku salin time Dokturah mengajar x lah complete sgt.Mane x nyer,time Dokturah duk membebel kat depan,aku duk buat ass kt belakang.kekekeke.

Pastukan Dokturah Botany aku cakap nk buat test/exam/ujian/peperiksaan hari ni,aku bace bace laa notes botany tu,sekali dpt tau semalam hari ni off day,apelagi dgn sepantas kilatnyer aku tutup buku pastu masuk bilik kawan aku yg kat depan tuh duk guling guling + same2 join kawan aku layan movie.

Kadang kadang kan aku duk temenung sorang2 smbil belek2 notes Botany.Kenapelaa aku patut belajor bebendo nih,padahal x de kaitan langsung pon nga course yg aku ambik.Hermm,mungkin ader hikmah di sebalik kejadian ini.Tsk Tsk 
(T_______________T)


Ader satu hari tukan aku pegi laa umah senior aku.Senior aku tunjukkanlah ape yg dia belajar for the 1st year kan.maklumlah aku baru la preparation student.Fuhfuh,tgk dia belajar kemain byk.Adela lebih kurang 11 subjek.Mata aku tertengok schedule for 1st year.HAH???apekah itu.apekah itu.kenape perlu belajar sirah,tafsir bagai??kenape patut ade dlm kotak jadual senior aku?


Aku : Akak,sirah tafsir akak belajar jugak ker?

Akak :Ha lah,tu subjek agama for second year(first year kalo kira preparation)
Aku :Ooooo..dalam hati aku kenapelah prlu belajar bebenda nih,sekarang pon aku belajar 
        jugak akhlak akidah bagai
Akak :Korang nak tau,kite ni bukan stakat boleh jd Doktor Gigi,Ustazah,Doktor Manusia,Engineering bagai bai.

Aku :Gelak.HAHA.lawak laa akak ni.(hermm,betol jugak ckp akak tu,mmg boleh jd       sumerlah.time preparation kitorang beajar Genetic Engineering).mengalahkan org yg amek betol betol course Enginering nih!!hihihik)



Okies,berbalik kpd yg atas sekali.Oleh sebab dh siap notes botany itu,Aku sempat snap beberapa keping gambar menggunakan tel cap Nokia X5 aku yg kepoweran camera dier 5 megapixel.Seb baek ade camera fon,kalau x nk cari kat maner la SLR time2 beginih.heuheuheu




yg kaler kuning tu buku aku n yg kaler merah mickey mouse tu buku kak nadia :)





Ini bukan colouring book OK ! horhorhor




Result rate of diffusion of ions through a gel.sangat cantek okies yg real punyer 
:)



My setia lappy ever.Dengan lappy inilah aku dapat mengonline dan menghupdate blog aku.Peace kawan :)







okies,nk sambung guling guling balik.FYI,mengguling atas katil sambil dgr lagu omputih boleh menurunkan berat badan sbyk 1KG u noe.heuheuheu = )

Saturday, April 23, 2011

Libur yang Membahagiakan :)

Assalamualaikum




Jap jap aku nak sembur ridsect kat blog aku ni haa.habes segala bagai serangga membiak membuat sarang kat blog aku nehh.lama sungguh aku x jenguk kt blog apatah lg update.maybe lacks of information or no mood tuk mengarang bagai.so,sebab tulah blog aku ni x diupdate setelah sekian lama.
sempena hari ini hari sabtu,so as well as before aku cuti n kelmarin jugak,froiday yg mengkhayalkan.hehe.kalau cuti2 begini seperti biasa rutin aku iaitu mengemas bilik dan rumah.every weekend aku akan kemas bilik.sebab bilik aku ni berkapet,so mestilah kene vacuum.ehem ehem.Vacuum??piidaaa.guna penyapu yg kecik set skali ngan penyodok tu jelah.x mampu den nk beli vacuum.barang2 electric esp kt Egypt ni kurang berkualiti cket.Guna 2 3 bulan dah rosak.rase macam nk angkut jerk brg2 electric kt mesia nk bawak sini.sabo jelah!


Bilik aku dihuni oleh dua org puteri iaitu aku sendiri n kak nadia.kenape ade panggilan kak di hadapan itu?akak tu tua setahun drpd aku.tp dier nyer physical x macam umur 20 pon.kecik bai :)
tp akak x duduk sgt dlm bilik tu.aku jer monopoly bilik tuh.heh heh heh *gelak evil*
tak la.akak tu suka berhijrah kt bilik lain laa.aku budak baik.aku x suka tgk roomate aku tidur merata.Tp,akak seorang kuat.letak jer kat mane.pasti tidur punyer dier.uhux!comel kan akak ney.i love u very much lah akak!hikhik
my fluffy ever bed :) makesure kemas dan cadar ditarikkan.(cam duk asrama la pulak) 
 haa.yg tudung pink+kaca mata tulah kak nadia.comelkan dier..yg tudung hitam tu housemate aku gak,name dier syifa'.budak ni pon lawa.uhux!
teehee.handmade time table.Dental Student Schedule.Lawa tak?












Tuan punyer blog dan katil di atas sana.hikhik




Yeahh!!Dinner time..kawan dh panggil tuk membaham makanan dan sesi menternak lemak di malam buta..hehehek




Bye Bye!!
Gud nite Malaysian :)
Sweet Dream.






Friday, April 8, 2011

PUPUK MINAT MEMBACA :D

assalamualaikum and hi kawan2!!



fuhfuh.habis 3 paper suda.skunk tinggal 4 paper lg.exam exam.isk isk.kenapelah kau wujud.sape la yg mencetuskan idea ciptakan exam neh.menyusahkan orang betollah.seyesly saya tak suka exam.lebih suka practical compare tu written exam.practical exam syokk habess.menjilat ibukakitangansegalamacam.malasnaktekanspacelecehhbetullah.hahahahabaikbaik.tawupeningnakbacesajemaenguraugurau





okey.tajuk diatas pupuk minat mebace yer kawan.bagi saya not at all same sekali bace buku ilmiah yer.seram bulu roma kalau saje2 isi masa lapang dengan bace buku ilmiah neh.hekhekhek.sumpah pemalas betul budak neh.celup tepung pastu goreng baru tau budak deh.dah dah dah.cukupp!sebenarnyer pupuk minat membace sejenis buku yang agak tebal,harga pon x lah semurah maner,cover dier macam cun cun ala hanis zalikha blogger terkenal gitu,aiseymen.hanis zalikha pon x kenal?nah hamek kau alamat dier.
inibelogsaya.blogspot.com



search la kau.bebalik pade cerita asal.conpem bace bende alah ni ngantok kalau nak dicomparekan dengan bace buku sejarah.huwarrghhh!!:0 dengar name sejarah pon dah nk lali mata.tu la dia.sejei buku ini adalah name dier x sedap mane pon.tp sedap macam makan nasi kerabu dengan daging bakar jer.itulah NOVEL kalau nk kenal.lelaki yg gentleman ala ala rambut tepacak denagn bersapukan brylcream,seluar skinny,kasut hiphiphop,muka gottie yg x berape nk gottie tu pon akan cair bile bace novel ni.memang melampau gila kentang best ayat2 dier.
mungkin jugak lelaki2 di luar sana yg sweetsweettalker yg sekali talk tu,pompuan tu cair slalu mungkin bace from ayat2 novel kott.!sangat kreatif.acely,membace boleh menagsah minda u noe.even tu bukan buku ilmiah pon,nerve kite nyer otak bole berfungsi denagn jaya lagi baeknyer kalau kite duk gune sokmo.haaaa.ni duk asyik tidurrr ZZzzzzzzzzzz jer keje.!!




sekian untuk entry kali ini.gase macam x de yg menarik nk dikongsi bersama.jumpe di lain entry dengan tajuk yg semakin best2.kite share2 car dressung,makeup,toiletries n vice versa.



~BYE BYE~


Wednesday, March 30, 2011

Sesi Usha Mengusha!hekhekhek

Petang Petang sumer


waktu cenggini mengahabiskan masa yang sememangnyer emas karat dengan menghusha belog belog yg sudey femes pemes ney.

contohnyer belog hanis zalikha,irine nadia marcello,cik epal,fatin liyana n seangkatan dengannyer..

sangat respek dengan belog beliau.tengok dier nyer pollower wow woow wooow,dekat 20k u noe.respek tabek jetakk!!

tapi dan tapi dan tapi,pabila pollower  ramai,haaa,mst lah isi isi karangan beliau sangat tip top lah kan.kalau bace tu,terase urat urat perut kiter ni nk putus akibat gelak gelak hantu bace dier nyer karangan.(karangan?skema siot ayatt).sangat best.bleh tahu menahu kesah hidop dieorang


ok,chaw duluu.nk sambong menghusha belog belog pemes di tanah air mesia ney.

chek chek chek ki daudd!!


Tuesday, March 29, 2011

IMPIAN SAYA!! = )

Assalamualaikum....


Selamat hari selasa semua.selamat bergumbira bersama orang orang yang tersayang.selamat makan kepada yang sedang makan.selamat menonton tv kepada yg sedang menonton tv.selamat membuang air besar kepada yang sedang membuang air besar.melabur dengan banyaklah yer :p


Haaa.arini aku nk kongsi serba sedikit impian aku ni.semua manusia mempunyai impian dan cita cita sendiri.macam macam lah impian korang.ade nk jadik doktor lah,nk jadik engineer lah,nk jadik loyer lah,nk jadik tukang kebun skolah lah, dan banyak lg lah.nk tulis cni gamak nyer smpai esok lah,esok pon belum tentu abis,duk tulis satu satu cita cita nih.isk isk.x patot x patot.

Sekarang inih,waktu inih,saat inih,aku sedang belajor yer dalam bidang gigi mengigi nih.belajar bende alah nih bukannyer mudah yer kawan2.agak x payah lah.HAHA

belajor dan belajor.dalam bidang gigi mengigi nih bukan nyer ader satu bahagian jerk.manyak.haaa.aku baru belajar subjek dental terminology nih,dalam subtopik DENTAL SPECIALTIES.aku duk gase subtopik nih lah paling aku suka sekali KOT.subtopik ni diskas mendiskus pasal specialist nanti kite graduate,kite nk amek specialist bahagian apee.haaa.nih aku menggajinkan diri aku menaip satu satu specialist yg bleh amek dalam jurusan pergigian nih.

ENDODONTIC
ENDODONTIST
ENDODONTOLOGY
PEDODONTICS
PERIODONTICS
PERIODONTIUM
PROSTHODONTICS
PUBLIC HEALTH
COMMUNITY DENTISTRY
DENTISTRY
ORAL PATHOLOGY



Fuhhfuhh.agak manyak!!impian aku nk yg ranking ke 4 tuh.HAHA.eee.banyak sedap suka maen pilih nk yg maner .tampor cikit!!.pilih memilih macam nk pilih baju nk wat raye kot.ni bukan maen maen.antara hidup dan mati nih.dengan muktamadnyer aku gase aku mmg nk sambung specialist dalam bidang pedodontics.

meh meh aku explain ckit pasal pedodontics ni.sape sape yang mengambil specialist dlm bidang bende alah nih dier akan berkhidmat berkerah tenaga memberi sumbangan mengambil perhatian dan menjadi doktor gigi yang baik hati lagi menutup aurat(tetibe je org tua neh :p ) kepada kanak kanak ribena  yang lg kecil lg comel lg gebu gebu yg suke gonggok gula gula itew.
agak seronok babe merawat lawat budak budak tecik neh.bukan ape.senang nk wat keje.kalo org tua neh.macam macam ragam lah kan.hihi






pupuklah minat menggahal gigi yer kanak kanak. = )









wahai kawan kawan sekalian,jadilah seperti budak diatas ni yew = )
semangat dalam berus memberus gigi adalah satu amalan yg sgt mulia lg baek .







~sayangilah gigi anda setiap hari~
berus jangan tak berus
gunalah colgate kayu sugi.terbaek dari ladang.hihi






pesanan ikhlas daripada :
InsyaAllah
Dr. Siti Razan Binti Ramli
Dental And Surgery Student Of Al-Azhar University




Sekian TengKiu.nk sambung belajor.next week exam.
bye bye


Monday, March 28, 2011

THE FINAL EXAM OF FIRST SEMESTER (WRITTEN) 2010/2011

TOING TOING!!

ASSALAMUALAIKUM...
Happy monday everyone!!sihat2 selalu hendaknyer lah yee..
arini nk kongsi sama2 readers sekalian,setelah sekian lama jenuh menunggu exam ni haaaa,muncul jugak akhirnye.exam final untuk 1st sem ney.haish =.='
subjek examnyer berbunyi:::

zoology a.k.a berzoo negara
arabic Language
Botany a.k.a bercangkul kacang botol
General physics
Computer science
Biochemistry
Creed and Ethics



start examnyer 3/4/2011.hari sunday ney.hurmm,ngadap buku ngadap buku.doakan kami ok kawan kawan.teehee.sayang korunk sumer <3


sarangheyyo!!

Friday, March 25, 2011

HEY BUDAK KECIK!!SY RINDU KAMO LARH :' (

.ASSALAMUALAIKUM.



hey hey!salam jumaat sumer.sempena hari inih hari jumaat,selamat menunaikan solat jumaat sumer!!(eh eh,clap kaum adam only mehh)

duk saje2 gini neyh,aq tingat kt someone larh,ingt kt name dier apetuh,haaa,zuaenajwa zuhan,tatawu nape,hurmm.haish,emo plak dahh.kwang3

tingat tyme dier pake dier nyer sock yg dier beli kt funky fish toh,dah laa kaki dier tecik jek,haha.budak ney suka sgt nanges,haaa.tyme dier nanges gap,mate dier mate dier,bengkak seih.tanye nape bengkak mate neyh??nanges ehh,dier cakaap x de ahh.haaa,sorok lg sorok lg.sudah terang lg bersuluh dgn tochlite dier kate x nanges.haha.isk isk isk

tapi kan tapi kan,dier da brpunyer,aku dh tinggalkan dier,membawa diri ke negara sabiq,dier still lg kt negara robaah.jangan nanges kuat kuat tau,nanti muka ta chumel,stop nanges2 okeh.i noe u can do it.

kepada zuaenajwa's,jaga zue baek2 tao.borim borim,meh meh jalan umah jan,jan bawak pegi zue shopim kt lulu centre.ngeh3x :p


study hard n well my dear!!
miss single thim wif u at robaah especeli tyme revolution aritu.
tyme zue mandi jan duk basuh.
smbil duk tadah air sbb berita trsebar bekalan air akan putus.
mengkarokk betol!!
haha


bye bye.nk pegi solat jumaat jap.HAHA
nity nity egypt,malaysia pon nity nity jugak





sila sengetkan kepala anda yg sudah senget ituh.HAHA

Tuesday, March 22, 2011

Saya Nak Pindah Rumah Baru.Yeay!!!

   Assalamualaikum.





FROM RABAAH TO SABIQ =)

SEMOGA SEMUA BERJALAN DENGAN LANCAR :)

BYE BYE RABAAH HELLO HELLO SABIQ!!

SESUNGGUHNYA AKU AKAN SETIA KEPADAMU SABIQ
HADAPAN RUMAH RABAAH.TEEHEE 


TO BE CONTINUE





Tuesday, March 1, 2011

NK PEGI CARI JODOH.

Assalamualaikum..


selamat petang kawan2!!
senyum n ceria selalu.kpd yg sdg tidur,selamat tidur,kpd yg sdg malantak makanan,selamat makan semua.

Mama:jan nk pakai baju mane ney??
Jan:pakai jer lah mama baju mane2 pon,tp x mao daring sgt LOL :)
Mama:haish budak ney,kite nk pegi majlis rsmi ciap dato' dato' datin datin cenggini dtg kenelah daring!!
Jan:mama neyh =.='
Mama:maner lah tahukan jumpe jodoh kt sane.
Jan:huish mama neyh,ader ke patot cenggitu,x pe ker ma??smbil gelak evil****
Mama:kite ney hidup kenelah ader matlamat.....
Jan:herrmmm,bijak jgk mak aq ney kan?huheho(smbil angkat kening sebelah)

Dgn harapan dpt jumpe prince charming lol..

;)